• Nadrejena kategorija: ROOT
  • Kategorija: Članki in novice

Video: Taoistične vaje za zdravje notranjih organov

tretja oddaja.Still001V videu si lahko ogledate taoistične vaje za posamezne notranje organe. Učinkovitost vaj je odvisna od naše osredotočenosti na dihanje in vdihovanje energije v določen organ.

Pod videom najdete še podrobnejši opis izvajanja vaj, zdravljenja bolezni, naloge organov,...

 

1. VAJA ZA LEDVICE

Stimulira nadledvične žleze in ledvice. Odpravlja bolečino v spodnjem delu hrbta, ugodno deluje tudi na oči, ki so povezane z ledvicami. Z boljšim odplakovanjem strupov s pomočjo ledvic se izboljša tudi videz kože.

2. VAJA ZA KREPITEV ŽELODCA, TREBUŠNE SLINAVKE, VRANICE

3. VAJA ZA ZDRAVLJENJE ŽELODCA.

Odpravlja bolečine v želodcu, čire, napihnjenost, prebavne motnje, želodčnega raka. Izvajanje: Dlan leve roke položite na želodec. Vdihnite in potiskajte dlan desne roke stran od sebe. Osredotočite se s pogledom na konice prstov. Ko izdihnete približajte desno roko k prsim. Med oddaljevanjem desne roke od prsi si predstavljajte, da val energije zapušča želodec. Desna roka črpa to energijo. Potem si predstavljajte da leva roka vpija novo energijo in jo usmerja v želodec.

4. VAJA ZA JETRA

Jetra prestrezajo in izločajo strupene snovi, ta vaja pripomore k njihovemu dobremu delovanju.

5. VAJA ZA SOLARNI PLEKSUS

Vaja pripomore k sežiganju vseh bolezni, ki so povezane s tem delom telesa, vključno z drisko, zaprtjem, napihnjenostjo, rakom in številnimi drugimi.

Izvajanje vaje: Vdihnite in položite dlani na trebuh, glejte naravnost naprej. Izdihnite in pri tem z obema rokama pritiskajte želodec navznoter in navzgor. Hkrati z glavo poglejte kar najbolj v levo, medenico pa zasučite v desno. Isto ponovite na drugi strani.

6. VAJA ZA KREPITEV SRCA

Preprečuje bolezni srca, varujejo srce in ga ohranjajo zdravega

Izvajanje: Osredotočite pogled na konice prstov. Ostanite v položaju kolikor časa zmorete brez občutka nelagodja. Začutili boste pretok energije skozi svoje prste iz ene roke v drugo. Sprostite roke za nekaj trenutkov in še dvakrat ponovite. Vaja povzroča pretok energije, ki vstopa prek prstov desne roke, prehaja skozi prsni koš, vstopa v srce in izstopa prek leve roke, dlani, prstov.

7. VAJA ZA PLJUČA

Z vajo je moč ozdraviti vse motnje, ki so povezane s pljuči in celo navadno gripo. Krepi dihalni sistem ter kožo, ki jo pogosto imenujejo tretja pljuča.

Izvajanje: Izdihnite in sklenite roki za hrbtom. Vdihnite, naslonite brado na prsi in potiskajte roki nazaj. Izdihnite, razklenite roki in ju iztegnite pred seboj, jih dvignite in zarišite krog v smeri naprej nazaj. Prsti so iztegnjeni.

8. VAJA ZA NOS

Nos je ogledalo pljuč. Alergije, izcedki, zamašitev sinusov so znak pljučnih bolezni. S stimuliranjem določenih točk ohranjamo zdravje pljuč in sinusov.

9. VAJA ZA ŠČITNICO

Ščitnica vpliva na metabolizem celega telesa. Z masažo prejema ščitnica energijo, ki pospešuje njeno normalno delovanje. Aktivnejši metabolizem vpliva na popolnejše odstranjevanje strupov iz telesa. Prav tako pospešuje prebavo in absorbcijo hranljivih snovi

10. VAJA ŽELVA ZA ŠČITNICO, HKRATI PA PREPREČUJE OTRPLOST, RAZBOLELOST VRATNIH IN RAMENSKIH MIŠIC

Izboljšuje celotni metabolizem, ker stimulira ščitnico in obščitnične žleze.

Izvajanje: Spustite brado na prsi, dvignite glavo in vdihnite. Počasi potiskajte glavo nazaj, kot da bi se z njo želeli dotakniti zadnjega dela vratu, ob tem počasi izdihujte. Ramena se dvigajo z obeh strani glave, kot da bi se z njimi hoteli dotakniti ušes. Ponovite 12krat.

11. VAJA ZA ROKE

Z masažo stimulirate meridiane srca, pljuč, trodelnega grelca, debelega in tankega črevesa.

12. VAJA ZA NOGE

MASAŽA V SMERI NAVZDOL: Z masažo zunanjega dela noge od stegen v smeri navzdol preprečite ali odpravite težave, kot so hipertenzija, zadrževanje vode, debelost. Vaje pomagajo tudi pri artritisu

MASAŽA V SMERI NAVZGOR: Z njo stimuliramo pretok krvi v notranjosti telesa. Vaja preprečuje krče v nogah, razširjene vene.

13. VAJA ZA UŠESA ZA DOBER SLUH

Ušesa so ogledalo ledvic. Če imate težave s sluhom, to opozarja tudi na težave z ledvicami.

Vaja stimulira in obnavlja notranje uho. Z uporabo boste ohranili dober sluh v visoki starosti. Z vajo se ozdravijo bolezni ušes, šumenje, delno gluhost. Vaja spodbuja epifizo (hišo duha), jo hrani z energijo.

Izvajanje: Kazalec položite na zunanjo stran ušesa. Pripognite ušesno resico tako, da popolnoma zaprete slušni kanal. Z vrhom sredinca narahlo udarjajte po nohtu kazalca. Slišali boste zvok, ki spominja na bobnanje. Udarjajte počasi in v pravilnih razmakih od 12krat do 36krat.

14. VAJA ZA OČI

Oči so ogledalo jeter. Ljudje, ki imajo težave z očmi, imajo tudi težave z jetri in obratno. Notranja vaja-stimuliranje točk okrog oči krepi oči in jetra in pomaga pri preprečevanju določenih motenj: astigmatizma, katarakta, kratkovidnosti, glavkoma in težav z jetri.

15. MASAŽA GLAVE

Spodbuja cirkulacijo v koži na glavi, preprečuje izpadanje las.

Izvajanje: S prsti pritisnite na prikazane točke na vrhu glave in masirajte kožo od sprednjega proti zadnjemu delu, ne da bi pri tem dvignili prste. Nežno tapkajte področje glave. Nato s palcema pritisnite in masirajte zadnji del vratu. Ta vaja odpravlja napetost in utrujenost kože hrbta in vratu ter lajša in preprečuje glavobol.

16. VAJA ŠKLEPETANJA Z ZOBMI

Ščiti zobe, pripomore h krepitvi organizma, povečuje njegovo naravno odpornost, čuva zdravje zob. Če vajo izvajamo čez dan nas ohranja budne. 36krat pošklepetajte z zobmi in okrepili boste zobe in dlesni.

17. VAJA ZA SRCE IN DOBRO DELOVANJE ŽLEZ SLINAVK

Jezik je povezan s srcem. Slina je sveta, nebeška voda in ji pripisujejo zdravilne učinke. Pripomore k pobijanju mikrobov v ustih. Zdravilno deluje če jo nanesemo na ureznino. Slina vpliva na sintezo hormonov, ki preprečujejo zobni karies. Bolj ko žvečimo in bolj ko slina prepoji hrano, prebavni sistem lažje in bolje vsrkava hranilne snovi. Lahko jo izvajamo tudi po prebujanju da odpravimo slab ustni zadah.

Izvajanje: Krožite z jezikom po ustni votlini, po dlesnih, zobeh. Začne se izločati slina. Ne požirajte jo-pustite da se nabere v ustih. Uporabite slino za izpiranje ust. Umijte celotno votlino, vključno z dlesnimi in prostorčki med zobmi. Razdelite slino na tri enake dele in počasi požirajte enega za drugim, dokler usta ne ostanejo prazna. Med požiranjem začutite kako »nebeška voda«-slina oskrbuje želodec z energijo.

Vir: Popolni sistem samozdravljenja, S. Thomas Chang