• Nadrejena kategorija: ROOT
  • Kategorija: Članki in novice

Zakaj je umik z jogo vreden veliko več kot si morda v tem trenutku predstavljaš

 Joga vsakomur predstavlja nekaj drugačnega, vsak jo  doživlja na svoj, edinstven način. Meni je prinesla prvi globlji stik s sabo, izkušnjo, ko  začutiš, da si še veliko več kot se zdi na prvi  pogled. Prinesla mi je povezavo s svojo pravo naravo,  povezavo s svojim višjim jazom. Predstavlja mi  vsakdanje vračanje k temu in k odkrivanju novih delov sebe. Odprla mi je pot v nov svet – odprla mi je  pot v notranji svet.

Ravno zato vem, da je umik z jogo vreden toliko več, kot si morda v tem trenutku predstavljaš. Ko se umakneš od vsakdanjih »motilcev«, od vsakdanjih obveznosti, urnika in si daš priložnost, da »padeš notri«, da najdeš svojo rutino in najdeš stik s sabo.

Na začetku umika je prvi učinek, ki ga običajno zaznamo, čiščenje na več nivojih; umskem, čustvenem in energijskem. Uporabimo različne tehnike, da umirimo um, sprostimo napetosti, ki jih prinesejo stres in vsakdanje skrbi, neuravnotežena prehrana in nezdrav način življenja.

Med umikom z jogo se osredotočamo na preproste stvari, kot so asane (jogijski položaji), zavestno dihanje in pranajamo, umirjanje, sproščanje in joga nidro ter meditacijo. Postopoma vedno lažje ohranjamo svojo pozornost v tukaj in zdaj, pridemo do občutka večjega notranjega miru in boljšega stika s sabo, s svojo pravo naravo. 

Zadnje čase smo se čisto navadili na hiter tempo  življenja, na to, da smo ves čas zaposleni, zasedeni, obremenjeni, da se stvari, situacije odvijajo prehitro. Večkrat sploh nimamo časa zadihat, zares dojet in začutit sebe, svojega počutja. V takem stanju težko usmerjamo svoje življenje. Ko se upočasnimo in začutimo sebe, lažje spet nastavimo svoj kompas, se odločimo, da bi kaj spremenili, ali pa morda vidimo, da stvari niso tako slabe kot smo prej mislili.

Umik je odlična priložnost, da zbistrimo misli in ponovno pridemo »na konja«, dvignemo svojo energijo, najdemo tisto notranjo moč in voljo, da z novo rutino nadaljujemo tudi doma.

Tadeja Gašperlin

 

Naslednji umik z jogo bo ob morju, od 8.-10. junija - v Premanturi/na Rtu Kamenjak.