• Nadrejena kategorija: ROOT
  • Kategorija: Članki in novice

POT PREDAJE – POT SRCA

pot srca aleksandraV zadnjem času sem se veliko ukvarjala s svojo potjo. Obstajata dve. Pot borbe, ki je plod uma, ali pot predaje, ki je pot srca? Kaj je prav, kaj ni prav, ali sem dovolj dobra ali ne, sem dovolj odprta, iskrena, predana? Predana komu, čemu? Predana sebi, svoji poti, ali res hodim po pravi poti, poti svoje duše?

Iskreno lahko rečem – da. Pot predaje je v bistvu pot srca. Pot sprejemanja, spuščanja in odpuščanja. Ko spoštuješ sebe, svojo pot, spoštuješ tudi druge in njihovo pot. Ko odpustiš sebi, odpustiš tudi drugim. In to je začetek svobode. Ključ je v nenavezanosti, na kogarkoli in karkoli. Na koncu koncev moramo, ko odidemo, spustiti tudi »svoje« telo. Ničesar ni, kar bi lahko vzeli s seboj. In tako kot živiš, tako tudi »odideš«.
In bistvo vsega so ravno odnosi. Najprej odnos s samim seboj, potem šele z drugimi. Sledim toku življenja, si upam živeti, živeti svoje sanje? Biti nenavezana in vedno bolj svobodna? Odvreči vse maske, ščite, ki mi preprečujejo živeti v svobodi? Iti globoko vase, v svojo bit, v svoje središče? Se soočiti z globoko bolečino, biti v procesu žalovanja polno prisotna? Biti skromna in ponižna v duši, imeti odprto in čisto srce, ki je sposobno brezpogojnega sprejemanja vseh in vsakogar, predvsem pa se učiti biti? Vse to in še mnogo več. V prvi vrsti živeti brez strahu. Živeti v svobodi. Cilj je svoboda! Kako bom prišla do nje? Po poti, po kateri hodim. Edina pot je soočanje skozi lastno bolečino, ki se na koncu preobrazi v sočutje, globoko razumevanje in modrost. In najvišja oblika ljubezni je sočutje. In ko sprejmeš samega sebe, sprejmeš tudi druge.

Pot predaje je pot srca, je pot svobode, je spoznavanje samega sebe. Potrebuješ pogum, vero, zaupanje in notranjo odločitev. Vse ostalo se zgodi, ko je pravi čas.

Aleksandra Jamnik