• Nadrejena kategorija: ROOT
  • Kategorija: Članki in novice

Pot predaje – pot zaupanja

Pot predaje pot zaupanja AleksandraEna od osnovnih stvari poti Predaje je Zaupanje. Najprej zaupanje samemu sebi, šele potem drugim. In ker ljudje nimamo zaupanja vase, iščemo potrditev za svoje življenje zunaj sebe in s tem nezavedno predajamo moč drugim. Nimamo je več mi, imajo jo drugi. In celo živimo v prepričanju, da tako mora biti. Ključno pa je vzeti svojo moč nazaj, saj smo mi sami edini, ki lahko to naredimo. Sami odločamo, kaj bomo povedali, kdaj in komu. Nihče nima nad nami te moči, razen če je sami ne damo. In tukaj že lahko govorimo o zlorabi. Tudi zaupanje je lahko zlorabljeno, ne da bi se tega sploh zavedali ali pa se zavedamo na neki zelo globoki ravni.

Npr. osebi A zaupamo, resnično delimo z njo najbolj globoke izpovedi. In oseba A to pove osebi B, ki je takrat sploh ni bilo zraven. Oseba B seveda to razume po svoje in velikokrat interpretira stvari na svoj način, s svojega zornega kota. Razumljivo, saj ni bila fizično prisotna, ko je pogovor potekal med prvima dvema osebama. In že pride do konfliktov, do čisto narobe razumljene, izkrivljene resnice. Potem je seveda »kriva« prva oseba, ki je zaupala drugemu. Bila je naivna, ni verjela vase, da zna in zmore.

Bistveno je, da se stvari, ki se dotikajo samo dveh oseb, tudi rešujejo na tem nivoju. Pa naj si bo to prijateljski odnos, odnos med starši in otroci ali pa partnerski. Šele če dve strani sami ne zmoreta rešiti nekega problema, se vključi tretja oseba. Seveda je lažje vključiti tretjega, da se nam ni treba soočiti s problemom, preložimo ga na tretjega. Na koncu pa ugotovimo, da se mi že v osnovi nismo hoteli soočiti s problemom.

Za svoj del odnosa je pač treba prevzeti odgovornost. To, pred čimer bežimo, hodi za nami in nazadnje moramo globoko pogledati vase, v svojo Bit, svoje Jedro. Tu nas čaka Resnica in samo Resnica nas bo osvobodila. »Če hočeš videti Resnico, moraš gledati s Srcem. Bistvo je očem nevidno.«

Um išče sovražnike, uživa v drami, se zgublja v ubogem jazu, vlogi žrtve, mučenika, išče krivce. Srce samo sprejema vse, kar je. In nikamor ni treba oditi, greš samo v svoje najgloblje Bistvo, v Jedro samega sebe, v svoje Počivališče, kjer je Resnice v izobilju. Pot Srca je resnično pot heroja.

In še Jezusov stavek: »Naj se zgodi Tvoja volja in ne moja!« To je predaja, dokončna predaja življenju! Predaja v duhu! Predanost v Srcu! Ko enostavno vse samo sprejemaš, se ne upiraš, slediš toku življenja, si odprt, iskren, nenavezan, ne skrbiš za cilj, ampak samo z Zaupanjem v Srcu hodiš po poti, ki si jo je izbrala duša v določeni inkarnaciji. To pa je resnično Svoboda! Svoboda Duha!

In samo najbolj pogumnim se bodo odprla Vrata, Vrata Nebeškega Kraljestva, ki je v vsakem izmed nas. Prehod je ena oseba. Prvi žarek, iskra, vedno pride skozi eno osebo. Lahko je prijatelj, prijateljica, moški, ženska, lahko je tudi kakšna žival. Gre za globino odnosa, ki ga imaš do sebe, posledično tudi do drugih. In ko se zaprejo ena Vrata, se odprejo druga. Treba je samo Vstopiti in se zavedati odgovornosti, ki jo ta pot prinaša. Priznati »napake«, ki so v bistvu samo izkušnje, ki nas naredijo bolj sočutne in razumevajoče. Motiti se je človeško, odpustiti pa božansko. Ravno zaradi tega lahko naredimo velik korak naprej. Saj smo v prvi vrsti ljudje. To pa je tudi smisel dela na sebi – biti  Človek – do sebe, šele potem si lahko Človek tudi do drugih.

Aleksandra Jamnik