• Nadrejena kategorija: ROOT
  • Kategorija: Članki in novice

Raztezne vaje za dobro počutje

6 stresicaGibljivo in fluidno telo je mladostno telo; gibljiva hrbtenica pa je življenje.

V svoj tedenski urnik vaj za fizično telo je pomembno vključiti tudi raztezne vaje; najbolje kot samostojen trening. Gibljivo telo je tudi energijsko bolj pretočno, saj raztezne vaje iz telesa odnašajo nabrana čustva, stres in rahljajo blokade iz preteklosti. Preden začnemo, si lahko postavimo namero oz. svoj osebni cilj – kaj točno želimo sprostiti iz telesa.

Nekaj predlogov razteznih vaj:

1. RAZTEG VRATU

Začetni položaj: Sede ali stoje s stopali v širini bokov, stopala vzporedno, roke so ob telesu, drža pokončna, glava v liniji hrbtenice. Roki položimo za glavo. Dlani držimo skupaj – prsti prepleteni, komolci odprti.

Izvedba: Z izdihom komolce približamo glavi in pogledamo proti tlom. Z vdihom vrnemo v začetni položaj. Ponovimo 10-krat.

1 razteg vratu 1

2 razteg vratu 2

2. RAZTEG HRBTA

Začetni položaj: Na vseh štirih, hrbtenica v nevtralnem položaju (dvojna S krivulja), glava v liniji hrbtenice.

Izvedba: Z izdihom naredimo grbico, z vdihom pa vdolbino. Ponovimo vsaj 10-krat. Gibanje hrbtenice začenjamo z medenico, nato sledi gibanje vretenc in zaključi glava. Gibanje je tekoče.

3 razteg hrbta

4 razteg hrbta

3. RAZTEG ZADNJE STRANI TELESA

Začetni položaj: Smo v opori na dlaneh in stopalih, zadnjica v liniji hrbtenice, glava v podaljšku vratu (pogled je usmerjen v tla). Dlani so pod rameni, obrnjene naprej, prsti močni in iztegnjeni. Medenica je v nevtralnem položaju.

Izvedba: Z izdihom naredimo strešico. Roke in stopala podaljšujemo v tla. Z vdihom se vrnemo v začetni položaj. Ponovimo 8-krat.

5 stresica

 

6 stresica

4. RAZTEG ODMIKALK IN ZADNJICE

Začetni položaj: Sedimo na stopalih, rok so na tleh.

Izvedba: Bok prenesemo na stran in raven trup primaknemo k nogam. Zadržimo 20-30 sekund in ponovimo na drugi bok. Med raztegom enakomerno dihamo.

7 odmikalke

5. RAZTEG PRIMIKALK

Začetni položaj: Ležimo na hrbtu, noge so pokrčene in počivajo na trebuhu.

Izvedba: Kolena odpremo in jih z rokami potiskamo proti tlom. Zadržimo in enakomerno dihamo.

8 primikalke

Zaključimo z umirjanjem v ležečem ali sedečem položaju. Nad sabo vizualiziramo zlato sonce, ki nas polni z zlato svetlobo.

9 umirjanje

10 umirjanje

 

Klara Dev